D’Angelo

Een decennium bleef het stil rond D’Angelo. In de jaren ‘90 en begin 2000 groeide hij uit tot de ster van de soul en tekende met albums als ‘Brown Sugar’ en ‘Voodoo’ voor twee instant classics. Begin dit jaar volgde dan een langverwachte en verhoopte comeback met slechts enkele felgesmaakte Europese concerten in o.a. Parijs en verschillende concerten in de Amsterdamse Paradiso. 2012 moet het jaar van de comeback worden voor D’Angelo.

Met zijn debuut ‘Brown Sugar’ werd D’Angelo meteen een van de vaandeldragers van de neo-soul samen met Lauryn Hill, Erykah Badu en Maxwell. Na zijn debuutalbum volgden enkel gastbijdragen, ondermeer op Lauryn Hill haar album ‘The Miseducation of Lauryn Hill’, en duurde het tot 2000 voor de opvolger ‘Voodoo’ er kwam. De plaat werd opnieuw een succes mede dankzij de song “Untitled (How Does It Feel)” en de sexy videoclip van het nummer. Na het succes ging het jammerlijk bergaf. Op enkele gastbijdragen viel er voornamelijk minder positief te rapen wat D’Angelo betreft: enkele aanvaringen met het gerecht, verhalen over verslavingen allerhande en voornamelijk veel negatieve geruchten.

Groot was dan ook de verbazing toen er eind vorig jaar over een nieuwe tour werd gesproken en velen hadden de hoop al opgegeven. D’Angelo gaf de critici en twijfelaars vlot ongelijk met zijn concerten begin dit jaar en het was duidelijk dat hij het podium net zo gemist had als de soul en funkmuziek hem gemist hebben het afgelopen decennium. Er wordt ondertussen zelfs weer luidop gesproken van een opvolger voor ‘Brown Sugar’ en ‘Voodoo’ die zo goed als klaar zou zijn. We hebben er lang moeten op wachten maar D’Angelo is wel degelijk terug.

D’Angelo (zang, gitaar, keyboards), Jermaine Holmes, Kendra Foster, Rob Lumzy (backing vocals), Isaiah Sharkey (rhythm gitaar), Jesse Johnson (eerste gitaar), Cleo Sample, Raymond Angry (keyboards), Pino Palladino (bas), Chris Dave (drum)