Daniel Lanois’ Black Dub ft. Trixie Whitley & Brian Blade

Black Dub is het project dat topproducer en rasmuzikant Daniel Lanois samen met drummer Brian Blade en de (halve) Gentse – enig chauvinisme is ons niet vreemd – Trixie Whitley op poten zette. Normaal had Black Dub vorig jaar al te gast moeten zijn in Gent, maar een zwaar motorongeluk van Lanois stak daar een stokje voor. De wereldtournee werd toen uitgesteld, maar Trixie Whitley betrad toen het podium op Gent jazz Festival met een speciaal project en blies iedereen omver.

Op de vraag waarom Lanois het project precies Black Dub als naam meekreeg gaf Whitley volgend antwoord: “Daniel Lanois zat met Bono in de studio en die zei: “Je teksten en je akkoorden zijn altijd zo donker.” “Vermits je vind dat ik te donker klink, begin ik met Black Dub,” repliceerde hij. Dan is zot van dub, de roots van reggae. Black Dub klinkt vrij zomers maar tegelijkertijd heel diep met heavy baslijnen. Het gaat terug naar de essentie, de noodzaak van waaruit muziek ontstaat. (uit interview Pierre De Decker © Agenda)

Daniel Lanois staat natuurlijk bekend als de sterproducer van U2 maar hij werkte ook met Bob Dylan, Neil Young, Emmylou Harris en tal van anderen. Maar ook zijn eigen werk voorziet hij van die typische open en intense slepende ‘Daniel Lanois klank’ zowel bij songs als Jolie Louise als bij zijn instrumentale werk.

Brian Blade kennen we voornamelijk als drummer van Wayne Shorter met wie hij trouwens eerder al op Gent Jazz Festival stond. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste jazzdrummers die er op deze planeet rondlopen maar legt net zo makkelijk een strakke groove neer. Verder heeft hij ook zijn eigen groep The Fellowhip Band en verleent hij ook al eens zijn diensten aan schoon volk als Joni Mitchell, Norah Jones…

Trixie Whitley is praktisch in de studio geboren. In 1987 kwam ze in Gent ter wereld, als dochter van de in 2005 overleden muzikant Chris Whitley. Het gezin verhuisde later naar New York, waar ze veel tijd doorbracht met haar vader in verschillende studio´s. Trixie leerde tal van instrumenten bespelen, waaronder drums, gitaar, piano en werd bovenal gezegend met een fantastische soulvolle stem.

Daniel Lanois is ondertussen volledig hersteld en de plaat Black Dub verscheen vorig jaar. Het langverwachte optreden van Black Dub komt er dus wel degelijk aan en het belooft een blij weerzien te worden met Trixie.

Daniel Lanois (gitaar), Brian Blade (drums), Trixie Whitley (zang), J. Wilson (bas)