Fabrice Alleman New QuarTeT – “Obviously”

Rietblazer Fabrice Alleman won vorig jaar de Sabam Jazz Award en terecht. De 45-jarige saxofonist uit Bergen is al jaren een toonaangevende jazzman in ons land. Hij speelt tenor-, sopraan- en altsaxofoon, naast klarinet en dwarsfluit en hij is een bedrijvige componist.

In 1996 zette hij zijn QuarTeT op met pianist Michel Herr, bassist Jean-Louis Rassinfosse en drummer Frédéric Jacquemin. Loop the Loop was het eerste album en dat viel meteen in de prijzen: het kreeg de Nicolas Dor-prijs tijdens het Jazzfestival in Luik en werd door luisteraars van RTBF en VRT uitgeroepen als beste jazzalbum in 1998.

De jonge Alleman zette veel muzikale ontmoetingen op en haalde inspiratie uit blues, rock, etnische muziek en hedendaagse jazz. Hij speelde zowel met Adamo (te horen op Adamo Live) als met de trompettisten Terence Blanchard en Randy Brecker, hij toerde met Sax No End door diverse landen. Hij werkte enige jaren intens samen met de legendarische bassist Jean Warland. Als saxofonist beheerst hij vele talen. Hij kan allerlei sferen creëren en de muziek vlot laten stromen. Intussen werd hij docent aan het Brusselse conservatorium, waar hij big band en samenspel doceert.

In 2008 ontmoet hij bassist Reggie Washington met wie hij een duo vormt dat de muziek van Wayne Shorter uitvoert. Washington speelde met Branford Marsalis, Roy Hargrove, Steve Coleman en Cassandra Wilson. Ze toeren door Italië, Frankrijk en België. In 2009 presenteert hij zijn nieuwe kwartet “Obviously”, met Reggie Washington, Nathalie Loriers en Lionel Beuvens. Ze toerden voor het eerst in 2011 en traden op tijdens Dinant Jazz Nights in 2011.

‘Alle melodieën komen direct uit mijn hoofd op papier. Als het ware met een vingerknip. Ik laat de melodieën vrij stromen. Vandaar de naam Obviously of vanzelfsprekend. Alleman zingt ook met deze band, of beter gezegd scat en gebruikt daarbij betekenisloze woorden. Het valt op, hij voelt zich kiplekker in dit prachtige ensemble.

Fabrice Alleman (saxofoons, klarinet en fluit), Reggie Washington (elektrische & akoestische bas), Nathalie Loriers (piano en elektrische piano), Lionel Beuvens (drums)