Robin Verheyen New York Quartet

Saxofonist Robin Verheyen maakte in België al snel ophef als jazzsaxofonist, niet alleen door zijn dadendrang maar ook door zijn manier van spelen. Op sopraansax durft hij wilder en vuriger te zijn dan de doorsnee saxofonist, maar op tenorsaxofoon is hij bedachtzamer, gaat hij meer als een schilder tewerk. Verheyen woont in New York waar hij zijn New York Quartet samenstelde. Dit voorjaar verschijnt het eerste album ‘Trinity’ van deze band op 52Creations, het label van Dré Pallemaerts en Anne Recour.

Omdat België hem te klein was, maar meer nog omdat New York nog altijd het mekka van de jazz en geïmproviseerde muziek is, trok hij na eerst even van Parijs te hebben geproefd in 2005 naar de Big Apple. Hij was al eens met een beurs in New York geweest, toen hij aan de Manhattan School of Music kon studeren, met Dave Liebman en Phil Markowitz. Hij had voordien ook al twee jaar in Amsterdam gestudeerd.

Hij werd co-leider van de band Narcissus met Flin van Hemmen, Clemens van der Feen en Jozef Dumoulin, waarmee hij twee cd’s op het W.E.R.F.-label opnam. In mei 2009 rangschikte het Franse Jazzmagazine hem bij de top 12 van Europese saxofonisten, naast spelers als Pietro Tonolo, Christoph Lauer en Trygve Seim. Voor het Muziekcentrum De Bijloke schreef hij een kamerwerk van 45 minuten dat tijdens het Jazz & Sounds Festival in november 2011 werd voorgesteld.

Verheyen gaat heel doordacht en met overtuiging tewerk. Hij leidt een internationaal kwartet met pianist Bill Carrothers, bassist Nic Thys en drummer Dré Pallemaerts. Daarnaast is er dit New Yorkse kwartet. Hij is co-leider van Narcissus en heeft een duo met Aki Rissanen.

Met zijn New Yorks kwartet probeert hij een brug te slaan tussen de traditie van blues, bop en swing met improvisatie en nieuwe klanken. Met Ralph Alessi heeft hij een schitterende trompettist als sparringpartner; verder bestaat het kwartet uit bassist Drew Gress en drummer Jeff Davis (Ron Miles, Tony Malaby).Verheyen gaat nooit voor het opzichtige, de spanning zit vaak onderhuids in deze vindingrijk verweven muziek.

Concertfoto’s Gent Jazz Festival 2012

Robin Verheyen (sopraan- en tenorsaxofoon), Ralph Alessi (trompet), Drew Gress (bas), Jeff Davis (drums)