Rodrigo Y Gabriela and C.U.B.A.

Een uitverkochte Europese voorjaarstour, wervelende commentaren na hun optreden in het Koninklijk Circus in februari én een nieuw album getiteld ‘Area 52’ uit. Enkele jaren terug waren Rodrigo y Gabriela reeds te gast op Gent Jazz Festival in duo en toen groeiden ze uit tot een van de verrassingen van het festival. Deze zomer worden ze voor hun laatste project vergezeld door een Cubaanse band.

De twee vingervlugge gitaristen produceren een geluid dat moeilijk te definiëren is. Het is zowel wereld- als rockmuziek aangevuld met Spaanse en klassieke invloeden. Het vuur aanwezig in hun muziek komt vanuit hun passie voor metalmuziek. De twee startten zeven jaar terug in Ierse pubs met covers van bekende hardrocksongs. Covers van Tool, Led Zeppelin, Jimi Hendrix… en metalinvloeden komen nog steeds geregeld terug tijdens hun optredens.

Voor hun vijfde plaat ‘Area 52’ trokken ze naar het zonnige Caribische eiland, waar akoestische gitaren zich mengden met Cubaanse invloeden. Het was hun eerste album in samenwerking met een andere groep muzikanten. C.U.B.A., een dertienkoppig Cubaans orkest, bestaat uit enkele van de beste muzikanten uit Havana. Op ‘Area 52’ werden negen eerder uitgebrachte nummers herschreven.

Met hun tweeën zorgden ze al voor meer energie dan menig rockband en aangevuld met deze Cubaanse band doen ze er nog een schep bovenop.

Rodrigo Sanchez & Gabriela Quintero (gitaar), Leonardo Castellini (saxofoon), Amik Guerra (trompet), Alex Wilson (piano); Alfredo Echavarria (bas), Edwin Sanz (drums)