Jong Jazztalent Gent

 

Jong Jazztalent Gent? Que?

Jong Jazztalent Gent is uitgegroeid tot dé vaste waarde binnen het podium- en kansencircuit voor nieuw en jong jazztalent. Al sinds 2002 haakt de creatiewedstrijd in op de ongebreidelde ex-winnaars van de nieuwste lichtingen in onze boeiende jazzwereld. Dat bewijzen alvast enkele ex-winnaars zoals De Beren Gieren, Steiger, Robin Verheyen, BRZZVLL, Donder en huidige laureaat Dishwasher_. Ze zijn allen uitgegroeid tot vaste waarden in het Belgische jazzlandschap en ver daarbuiten. Zij kregen aan het begin van hun carrière een financiële duw in de rug van Gent Jazz en hun partners om een ambitieus project te lanceren. Zeg dus niet zomaar 'rally’ of 'concours’ tegen Jong Jazztalent! In de pot van de inmiddels 23ste editie van Jong Jazztalent Gent zit namelijk 10.000 euro. De laureaat zal bovendien een plaats op de affiche van Gent Jazz 2024 krijgen om zijn winnend project voor te stellen.

 

En hoe zit dat precies in elkaar?

Jonge jazzmuzikanten en bands hebben tot een bepaald moment te tijd om een bijzonder en ambitieus project in te dienen bij de wedstrijdorganistie. Zij schrijven zich in op de kansenpagina van de website van vi.be, ook partner van deze talentenjacht.  Een dossier met hun droomproject sturen ze rechtstreeks naar de organisatoren.

Een interne jury haalt 3 projecten uit alle inzendingen en stelt deze genomineerden en hun project  voor aan een 70-tal onafhankelijke prominenten uit Belgische jazzscene die met zn allen de uiteindelijke laureaat zullen bepalen.

 

Wat valt er te winnen?

Wie de jury kan bekoren met hun ingediende project, kaapt niet alleen de titel Jong Jazztalent Gent 2023 weg, maar wordt ook beloond met een geldsom van maximum 10.000 euro om zijn project binnen het jaar te realiseren én het volgende jaar te presenteren op Gent Jazz 2024. Ook Sabam For Culture zal de band nauwgezet opvolgen en ondersteunen. Ha Concerts biedt op zijn beurt ook de mogelijkheid tot een residentie van één week en podoumplek tijdens seizoen 2023-2024. Dit alles wordt dan nog eens ferm ondersteund door brouwerij Omer-Vanderghinste.

 

Waar staan we momenteel?

Momenteel beraadt een interne jury zich over alle inzendingen. Zij zullen 3 genomineerden bepalen die dan aan een 70-koppige externe jury zullen worden voorgesteld, die de uiteindelijke laureaat zullen bepalen. De winnaar van Jong Jazztalent Gent wordt dus door de ganse sector bepaald! 

Wanneer de 3 genomineerden bekend zijn, zullen we deze hier en via onze andere kanalen meedelen.

 

Bekendmaking?

De bekendmaking van de laureaat van Jong Jazztalent Gent 2023 gebeurt tijdens Gent Jazz Festival en dan wel op 6 juli. Op die dag stelt de winnaar van JJG 2022 ook zijn project voor, Dishwasher_ opent de dag op de main stage.

 

Jong Jazzztalent Gent 2024?

Ken je iemand of heb je zelf interesse om deel te nemen aan Jong Jazztalent Gent? Hou dan deze pagina dan zeker in de gaten. De campagne voor de volgende editie van Jong Jazztalent Gent wordt opgestart in het voorjaar 2024.

 

Partners

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Gent Jazz Festival in nauwe samenwerking met Sabam For Culture, Vi.BE, brouwerij Omer-Vanderghinste en Ha Concerts. Alle partners van Jong Jazztalent Gent vormen mee het gezicht van de wedstrijd. Jong Jazztalent Gent tracht het jazzleven bij jonge musici te stimuleren en in het bijzonder de kwaliteit van het musiceren.