< line-up

Branford Marsalis Quartet

  • Main Stage
    Vrijdag 14•Juli•2023
    22:00•23:30

    TICKETS VANAF 44 EURO

Combipas voor Branford Marsalis Quartet (14/07) en Herbie Hancock (15/07)
Voor deze editie van Gent Jazz zijn er geen meerdagenpassen mogelijk, behalve voor de festivaldag met Branford Marsalis Quartet en Herbie Hancock. Een must voor de rasechte jazzfanaten! Klik hier voor prijzen.

Branford Marsalis was een jonge, ambitieuze saxofonist op het gerenommeerde Berklee College of Music op het moment dat artiesten als Art Blakey, Herbie Hancock, Dizzy Gillespie en Miles Davis hun hoogdagen kenden. Samen met zijn broer - trompettist Wynton Marsalis - kwam hij terecht in hun kwartetten, kwintetten en big bands. Met zo’n namen op je starters-cv, is het niet verwonderlijk dat je daarna terecht komt bij Sting, Stevie Wonder, Carole King en zelfs… Grateful Dead. Marsalis werd in de jaren negentig door Jay Leno gevraagd als bandleider voor The Tonight Show Band en richtte Buckshot LeFonque op, een groep die jazz, rock en hiphop (succesvol!) combineerde. Later begon hij met het componeren van filmmuziek. Het moge duidelijk zijn; Branford Marsalis hield wel van een avontuur en stilzitten was er nooit bij.

Toch is er sinds 1986 een zekerheid, een constante in zijn carrière: Branford Marsalis Quartet. Sinds het begin exploreert het viertal op compromisloze en gedurfde wijze de full scope van wat jazz te bieden heeft. Geworteld in de traditie maar niet blind voor invloeden en ontwikkelingen vertrekken zij vanuit hun gedeeld kunstenaarsschap om steeds dieper te gaan in het muzikale universum. De muzikale symbiose die de laatste twintig jaar ontstaan is tussen Marsalis, pianist Joey Calderazzo en bassist Eric Revis, kreeg in 2009 een frisse wind toen drummer Justin Faulkner aan boord kwam. Dit kwartet is het bewijs dat loyaliteit aan elkaar en verdieping uit gelijkgestemdheid kan leiden tot het samen vinden van ongekende hoogten.