< line-up

Jon Muq

  • Main Stage
    Zaterdag 8•Juli•2023
    16:45•17:45

Naast tickets gegrepen voor deze festivaldag of wil je je ticket doorverkopen?

De enige optie om tickets aan te kopen/door te verkopen is via ons officiële resale platform via deze link. Opgelet voor tickets die aangeboden worden op de zwarte markt. 


Jon Muq op Gent Jazz

Sommige verhalen zijn even ongelooflijk als hartverwarmend. Het verhaal van de Oegandees Jon Muq hoort zeker in die categorie thuis. Muq groeide op in een arme buitenwijk van Kampala. Van jongs af aan was het duidelijk dat hij artistieke aanleg had. Tijdens zijn studies passeerde hij op weg naar school elke dag een man met een gitaar - een zeldzaamheid in Oeganda. De ontdekking van het instrument voelde als een roeping en elke dag bleef de jongeman wat hangen om bij te leren. Al snel begon hij zijn eigen songs te schrijven alsof hij nooit iets anders gedaan had. Inspiratie haalde hij uit dromen, uit zijn eigen leven, uit het leven van anderen. Een vriend van hem plaatste een video van hem op Facebook en enkele weken later was Muq huisartiest op een cruiseboot.

In 2018 - Muq was toen 24 - besloot de Oegandees zijn ambities naar het volgende niveau te tillen. Hij had ergens gelezen dat SXSW - het belangrijkste showcasefestival ter wereld in Austin, Texas - wel 'een dingetje’ was voor opkomende muzikanten. Hij vond dat hij tot die groep behoorde en daar dus moest zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Zijn zelfvertrouwen was niet onterecht want sindsdien is Muq niet meer weg geraakt uit Austin. Hij werkt er als muzikant, producer en songwriter. En hij valt op; hij speelde al all over Amerika en is zijn debuutplaat aan het opnemen met Dan Auerbach (The Black Keys). De eerste officiële single zou er deze zomer moeten aankomen. Bezoekers van Gent Jazz kunnen op het festival uitgebreid kennismaken met deze unieke muzikant en zijn soulvolle popmuziek.