< line-up

Ludovico Einaudi

  • Main Stage
    Maandag 10•Juli•2023
    21:30•23:30
  • Main Stage
    Zondag 9•Juli•2023
    20:00•22:00

Naast tickets gegrepen voor deze festivaldagen of wil je je ticket doorverkopen?

De enige optie om tickets aan te kopen/door te verkopen is via het officiële resale platform via deze link (9.07.2023) of deze link (10.07.2023). Opgelet voor tickets die aangeboden worden op de zwarte markt. Ticketswap en tweedehands.be geven geen garantie op een geldig ticket.

 

Ludovico Einaudi op Gent Jazz

Ludovico Einaudi is zo aanwezig en bekend dat het moeilijk voor te stellen is dat ook hij van nergens begonnen is. De Italiaanse pianist en componist kwam na zijn studies terecht bij de gevierde hedendaagse componisten Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen. Even leek het alsof zijn pad uitgestippeld was richting muziektheater en opera - een pad dat hij in de jaren tachtig ook bewandelde. Op het einde van dat decennium wordt hij echter meer en meer gevraagd om filmmuziek te schrijven en daarmee begint de Italiaan wereldwijd op te vallen. Ondertussen - we zitten midden jaren negentig - vindt ook zijn solowerk - minimalistische pianocomposities, soms aangevuld met wat andere instrumenten maar altijd even rustgevend en meeslepend - een groter publiek.

In het begin van de nieuwe eeuw breekt Einaudi volledig door met 'Una Mattina’ en 'Divenire’. Beide albums vinden hun weg naar de top van de hitlijsten voor klassieke muziek én de algemene hitlijsten. Niet dat het daarvoor niet goed ging met de carrière van Einaudi maar vanaf dan is het een rollercoaster waar de gemiddelde popster enkel van kan dromen met soundtracks voor Oscarwinnende films, soloalbums die miljoenen mensen bereiken en uitverkochte wereldtournees in steeds groter wordende venues en arena’s. De doeltreffendheid van zijn minimalistische aanpak is merkwaardig; met enkele noten, met enkele overlappende thema’s trekt de Italiaan elke luisteraar mee in zijn wereld. In die wereld is veel natuur aanwezig; Einaudi is niet alleen zeer uitgesproken over de gevolgen van klimaatverandering, hij trekt zich ook regelmatig terug in de natuur op verschillende plaatsen in de wereld om inspiratie op te doen voor zijn muziek. Over zijn meest recente soloalbum 'Underwater’ - geschreven tijdens de lockdowns - zegt de Italiaan dat het "een rechtstreekse confrontatie met de piano is, vrij van afleiding en fluïde - zoals wanneer je je volledig onder water bevindt”. Wees klaar om helemaal ondergedompeld te worden op Gent Jazz.