• Garden Stage
    Donderdag 18•Juli•2024
    17:50•18:25

KAU is een instrumentaal project gevestigd in Brussel, bestaande uit een trio van muzikanten: André Breidlid op drums, Matteo Genovese op bas en Jan Janzen op synthesizers. Met een pan-Europese identiteit weerspiegelt hun muziek de stad waarin ze zijn opgegroeid: onbevangen en rijk divers. 

Als langdurige vrienden sinds hun 13e jaar en afkomstig uit een jazzachtergrond, mengen ze op vaardige wijze beatstructuren met sappige grooves en elektriserende sferen, waardoor ze de aandacht trekken en tegelijkertijd een organische essentie in hun geluid behouden. 

Sinds 2020 en het begin van hun samenwerkingsproject, experimenteren en verkennen ze voortdurend de grenzen van jazz, groove en dansmuziek om hun unieke geluid te destilleren. Van het beslist hip-hopgerichte "Beat Tape Vol 1" tot de EP "II", die meer neigt naar nu-jazz composities, tot hun meest recente EP "III", die sterk gericht is op het gebruik van effecten en meer elektronische texturen, zoekt het trio constant naar verrassingen door urenlang te jammen en te improviseren totdat ze het geluid vinden dat hen doet brullen. Als gekke wetenschappers tasten ze in het duister en vinden ze altijd de winnende formule: een meeslepende baslijn, een strakke drumgroove of een eenvoudige spookachtige melodie op de synthesizer - alles wordt materiaal om te ontwikkelen en om te vormen tot een stuk. Ze nodigen ook getalenteerde muzikale vrienden uit om deel te nemen aan hun muziek, zoals Maxime Dereux (GROUNDS/Hypercontent!), Rebecca Driesmans (BEX) en rapper Jay MNG op hun laatste twee uitgebrachte projecten. 

Van compositie tot live-optredens denkt en doet KAU alles samen als een Cerberus, om één te worden. Alles voor de muziek: als een leidmotief geven de muzikanten uit Brussel zich volledig op het podium bij elk optreden, waarbij ze het publiek betrekken in hun zonnige en dansbare universum - en soms het tegenovergestelde daarvan. 

In de zomer van 2022 hebben ze zich afgezonderd op het platteland van Duitsland om inspiratie te putten uit de groene energieën en hun eerste album te ontwerpen, dat eind september 2023 werd uitgebracht op het in Gent gevestigde label SDBAN Ultra. Het album heet "The Cycle Repeats" (in het Frans: "Eternel Recommencement").