Kahil El'Zabar Ethnic Heritage Ensemble

  • Main Stage
    Vrijdag 12•Juli•2024
    18:30•19:30

Als u vorig jaar ook op Gent Jazz was, klinkt deze naam u mogelijks erg bekend in de oren. Dat heeft niet énkel te maken met het feit dat Kahil El’Zabar en zijn Ethnic Heritage Ensemble ware legendes zijn. De man stond vorig jaar ook op de affiche. Maar de kranige zeventiger - de pionier van de 'spiritual groove’ en afrocentrische jazz - weet niet van ophouden en releaset het ene na het andere fenomenale album. In 2023 was er het gelauwerde 'Spirit Gatherer: a tribute to Don Cherry’ en in maart van dit jaar waren hij en zijn Ensemble al terug met 'Open Me, A Higher Consciousness of Sound and Spirit’. Unaniem lovende kritieken volgden van The New York Times, Pitchfork, The Guardian, Jazzwise UK, ... Het album is het zesde op het Londense Spiritmuse Records en het achttiende uit het vijftigjarige bestaan van het Ethnic Heritage Ensemble.

De afgelopen vijftig jaar heeft El'Zabar met het EHE de grens bewandeld tussen het heden en de toekomst, Amerikaanse jazz en West-Afrikaanse composities en structuren, tussen aarde en de kosmos. Op 'Open Me’ viert hij niet enkel een halve eeuw met zijn Ensemble maar ook de geschiedenis en evolutie van Afro-Amerikaanse muziek. Er zijn - geniaal onorthodoxe - Miles Davis herbewerkingen, er is een gospelstandaard die gemoderniseerd wordt met funk-infused drums en blazers van trompettist Corey Wilkes en saxofonist Alex Harding en er zijn onmiskenbare, originele parels van El’Zabar zelf. Het geheel kanaliseert een connectie met de 'voorouders’ zonder een drang naar ontdekking en vernieuwing los te laten. Tja, u begrijpt nu ook wel dat we niet anders konden dan Kahil El’Zabar opnieuw uit te nodigen voor Gent Jazz 2024.


"['Open Me’] not only celebrates the lineage of Black music, it takes pride in his own longevity.” — Marcus J. Moore - The New York Times
 

Line-up
  • Kahil El'Zabar, percussie
  • Corey Wilkes, trompet
  • Alex Harding, saxofoon
  • Justin Dillard, toetsen